Η πρώτη εκδήλωση του Συλλόγου μας πραγματοποιήθηκε με αφορμή τον εορτασμό της Ιρανικής Πρωτοχρονιάς (Νορούζ) στις 18 Μαρτίου 2023 στο Μορφωτικό Κέντρο της Πρεσβείας του Ιράν στην Αθήνα. Στα περσικά, η λέξη Νορούζ προέρχεται από τις λέξεις No (= νέος) και rouz (=ημέρα), σημαίνει λοιπόν νέα ημέρα. Συμβολίζει τη νέα ζωή, τη νέα έναρξη. Κάθε χρόνο η γιορτή συμπίπτει με την έναρξη της άνοιξης και παραδοσιακά αποτελεί γιορτή για την αναγέννηση της φύσης. Επίσης συμπίπτει με την εαρινή ισημερία.
Στο Ιράν, η εορταστική περίοδος ξεκινά με μια σειρά από εκδηλώσεις που αφορούν τις προετοιμασίες για την έλευση του νέου χρόνου και το τέλος του χειμώνα. Η περίοδος αρχίζει με ένα καλό καθάρισμα των σπιτιών από τον κόσμο.

Το βράδυ της τελευταίας Τρίτης της χρονιάς, οι Ιρανοί γιορτάζουν το Τσαχάρ Σανμπέ Σουρί. Ο κόσμος βγαίνει στους δρόμους και ανάβει φωτιές.

Μετά όσοι γιορτάζουν γυρίζουν στις γειτονιές από πόρτα σε πόρτα ζητώντας για κεράσματα, τα οποία είναι ως επί το πλείστον περσικά καβουρδισμένα αμύγδαλα.

Οι παραδοσιακές γιορτές συνεχίζονται την τελευταία Πέμπτη της χρονιάς με πολλές οικογένειες να κάνουν μνημόσυνα για τους νεκρούς τους.

Η γιορτή για τις χώρες όπου οι κάτοικοι μιλάνε περσικά έχει ιδιαίτερη σημασία για τη μνήμη των προγόνων.

Ένα από τα πιο γνωστά έθιμα του Νορούζ είναι τα «Επτά σιν»

Είναι ένα συμβολικό τραπέζι ή χώρος που τρώνε οι άνθρωποι σε πολλές χώρες. Ακόμα το διατηρούν όταν τρώνε, διακοσμούν στο πάτωμα ένα χώρο και με ιδιαίτερη τελετή βάζουν κάποια πράγματα σαν σύμβολα στο τραπέζι τους.

Πρέπει να υπάρχουν επτά πράγματα που ξεκινάνε με το γράμμα «Σ», γι’ αυτό το λένε «Τα επτά συν» ή «Τα επτά σ»- τα οποία είναι ως εξής:1. Το πρώτο είναι το ιερό βιβλίο, το Κοράνι το οποίο το τοποθετούν στο τραπέζι από την εμφάνιση του Ισλάμ για μια ευχή και καλή τύχη, σε κάθε ξεκίνημα της χρόνιας και ο Θεός να έχει υπόψη του στο τραπέζι να μην λείπει τίποτα.

2. Το δεύτερο ξεκινάει με την πρόθεση «συν» Σάμνο ή Σαμανάκ.

3. Το τρίτο «σιν» που συμβολίζει την αγάπη, την αναγέννηση, την γονιμότητα και την ελπίδα στο καινούργιο έτος να έχει την γη γεμάτη γονιμότητα ώστε να έχουν πιο πολλά για την επιβίωση τους.

4. Το τέταρτο «σιν» είναι το νόμισμα που συμβολίζει τον πλούτο και τον πολλαπλασιασμό.

5. Το πέμπτο «σιν» είναι «σεμπ» – ένα μήλο που είναι ιερό φρούτο, η μαγεία της αγάπης και της γονιμότητας, ένα δώρο από τον Θεό προς τους ανθρώπους.

6. Το έκτο «σιν» είναι «σαμιτα» (η πρασινάδα) –που συμβολίζει την ανανέωση και την καινούργια ζωή.

6. Το τελευταίο «σιν» είναι «σιρ» (το σκόρδο) που συμβολίζει την καλή υγεία, επειδή ο χαρακτήρας του σκόρδου είναι θεραπευτικός και συμβάλλει στην καλή υγεία και με την φροντίδα.

Οι εκδηλώσεις συνεχίζονται την 13η ημέρα της Νέας Χρονιάς. Οι Ιρανοί πιστεύουν ότι είναι κακός οιωνός εάν παραμείνουν μέσα στο σπίτι, και όλοι βγαίνουν για πικ νικ ή στήνουν ψησταριές σε πάρκα.

Στην εκδήλωση του Συλλόγου μας, μας τίμησε με την παρουσία του ο Μορφωτικός Σύμβουλος της Πρεσβείας του Ιράν στην Αθήνα, κύριος Mahdi Nik Khah Ghomi, ο οποίος μίλησε για τη σπουδαιότητα του Νορούζ. Στη διάρκεια της εκδήλωσης προβλήθηκαν βίντεο σχετικά με τα έθιμα του Νορούζ και μαθητές του Μορφωτικού Κέντρου απήγγειλαν ποιήματα στην Περσική γλώσσα.